Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Ελληνική Κοινότητα Θήρα στην Ουκρανία

Και όμως είναι αλήθεια!! Ελληνική Κοινότητα « Θήρα» στην Ουκρανία στον Δνείστερο Ποταμό. Έχει ιδρυθεί τον 7οπ.Χ. αιώνα

Σας παραθέτω δελτίο τύπου ( το τελευτααίο που βρήκα) από την Προξενείο της Ουκρανίας για επίσημη Επίσκεψη στην Κοινότητα Θήρας.

To "kallistorwntaS" δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να σας αναφέρει άλλα ιστορικά στοιχεία!! Προσπαθώ να έρθω σε επαφή με Ελληνες της περιοχης έτσι ώστε αν γνωρίζουν να μου εξηγήσουν την ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας " Θήρα".... Πάντως το γεγονός της ύπαρξης τόσο παλιάς Πόλης με το όνομα Θήρα: όλο και κάτι θα σημαίνει

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΤΟ ΜΠΕΛΓΚΟΡΟΝΤ- ΔΝΕΣΤΡΟΦΣΚΙ (15.06.2006)

Την Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2006, ο Γενικός Πρόξενος, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της Ελληνικής Κοινότητας «Θήρα», επισκέφθηκε την πόλη Μπέλγκοροντ Δνειστρόφσκι, η οποία απέχει από την Οδησσό περίπου 80 χλμ και ευρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Δνείστερου. Μετά την υποδοχή από τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Ιβάν Μαλεζίδη, ακολούθησε επίσκεψη στην εκκλησία Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και συνάντηση με μέλη της ελληνικής κοινότητας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο φρούριο Μπέλγκοροντ-Δνειστρόφσκι (Άκκερμαν) και στον αρχαιολογικό χώρο του οικισμού της Θήρας.

Ακολούθησε συνάντηση με τον Δήμαρχο του Μπέλγκοροντ-Δνειστρόφσκι, κ. Νικολάϊ Ντατσένκο, στο Δημαρχείο. Η συνάντηση έγινε σε άριστο κλίμα, και κατ’ αυτήν επιβεβαιώθηκαν οι στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών. Τονίσθηκε και από τις δύο πλευρές ότι οι σχέσεις αυτές θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω και να διευρυνθούν κυρίως στο οικονομικό πεδίο. Επίσης η Ουκρανική πλευρά εξέφρασε την επιθυμία να προβεί σε αδελφοποίηση με Ελληνική πόλη.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στη wikipedia αναφέρει ότι ο αρχαιοελληνικός οικισμός "Θήρα" στην Ουκρανία είναι αποικία της Μιλήτου (Μικρά Ασία) κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.

Επίσης πάλι στη wikipedia αναφέρει ότι στην Βόρεια Αφρική στην χερσόνησο της Κυρηναϊκής άποικοι από την Θήρα ίδρυσαν την πόλη Κυρήνη που εξελίχθηκε σε πολύ ισχυρή πόλη της περιοχής.

Kallistorwntas είπε...

Ως προς το θέμα της Κυρήνης θα επανέλθω με αλλη ανάρτηση σε λίγο καιρο.... Για το θέμα της ελληνικής κοινότητας όμως υπάρχουν κάποιες διαφορετικές πληροφορίες Ιστορικές και αυτές προσπαθώ να επιβεβαιώσω ή διαψεύσω... Το ζήτημα κεί αφορά την ονομασία Θήρα, και όχι τόσο τη χρονολογία... Γι αυτό το λόγο προσπαθώ να έρθω σε επαφή με κατοίκους της περιοχής ή ανθρώπους που να γνωρίζουν κάτι παρεμφερές για να μπορέσουν ακριβώς να μας επιβεβαιώσουν ή διαψεύσουν τα ιστορικά δεδομένα... Σας ευχαριστώ πάντως για το σχόλιο

Ανώνυμος είπε...

Αν θέλετε, απευθυνθείτε στην Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας http://greeks.ua/content/173_el/el

Αυτοί πιθανόν να γνωρίζουν περισσότερα για την ονομασία Θήρα και να σας δώσουν ότι πληροφορίες θέλετε, γιατί δυστυχώς στο ίντερνετ αναφέρεται μόνο το ιστορικό του αρχαιοελληνικού αποικισμού από τους μικρασιάτες Μιλήσιους που από τον 8-4 αιώνα π.Χ. εμφανίσθηκαν στα βόρεια παράλια του Ευξείνου Πόντου, ιδρύοντας πόλεις-αποικίες μεταξύ των άλλων και η Θήρα στο Δνείστερο.
Τίποτα άλλο..

Kallistorwntas είπε...

Εκεί έχω απευθυνθεί και θα με φέρουν σε επαφή με άτομα που μάλλον κάτι γνωρίζουν γιατί από πλευράς Πρεσβείας και Διαφόρων ιδρυμάτων δεν βρήκα άκρη

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...